CD-ből poháralátét
BLOG,  DIY projektek

CD-ből poháralátét

Tegye fel a kezét, akinek van rengeteg felesleges CD-je? Nem szívesen dobod ki, de még minidig nem tudod, mihez kezdj velük, ezért csak pakolgatod egyik helyről a másikra. Én is így voltam ezzel, amíg egy nap el nem kezdtem nézelődni a neten, hogy „CD upcycling”. Angolul szeretek keresni, mert úgy sokkal, de sokkal több találat van.

Mindeközben új lakásba költöztünk, ahová vettünk egy vadonatúj kanapét, aminek széles, hófehér kar- és háttámlája. A kanapé isteni választás volt, rengeteget fetrengtünk rajta, de azok a széles és egyenes karfák folyamatosan arra csábítottak, hogy odategyük az italunkat, kávéscsészénket. Gondoltam, hogy hosszútávon ez nem lesz túl jó ötlet, és hogy kellene oda valami tálca. Ekkor jött a megvilágosodás, hogy én CD-ből fogok oda minitálcákat készíteni, amik valójában nagyobb darab poháralátétekként funkcionálnak, de ha a nappaliban eszünk, a tányért is rátehetjük. Már csak azt kellett kitalálni, milyen legyen a design.

Nézegettem a netet, de bevallom, nem voltak túl meggyőzőek, amiket találtam, pár inkább a gagyi kategóriába estek számomra. De azért csak csináltam belőlük egy Pinterest táblát.

Fura dolog ez, de én alapvetően nem szeretem a függönyöket, ezért nem is találtunk olyat, ami tetszett volna. Arra jutottam, inkább én varrok oda függönyt valami egyszerű IKEA-s anyagból. Találtam is egy egyszerű, de jól kinéző mintát. És ekkor jött a megvilágosodás! Függöny mintájúra fogom festeni a CD-ket.

Még egyetemről maradt egyszer egy adag indigóm (!) ami most igazán jól jött, mert fogtam egy anyagdarabot, a CD és az indigóra tettem és ceruzával átnyomtam a mintát a lefestet CD-ra. Annyi bátorságom maradt, hogy a halvány indigócsíkokat aztán sima fekete alkoholos filccel szabadon húzzam át.

Mivel nem vagyok ilyenekben ügyes, ezért praktikus megoldást kellett keresnem. A CD-ket először fehérre kellett festeni, mint a függöny alapja. Pont volt itthon fehér szórófestékem, így ezzel egyszerű dolgom volt, de azért azzal is vigyázni kellett, hogy ne túl közelről fújjam, nehogy megfollyon a festék. Simán akril festékkel, ecsettel is le lehet festeni, vagy olyan szivacsos pamacsolós módszerrel. Aztán sokat vártam, hogy megszáradjon a festék.

Nagyon elégedett lettem a végeredménnyel, mert nem csak praktikus, de szuper kiegészítői ezek a továbbhasznosított CD-i a lakásnak. Ha Te is szívesen készítesz ilyet, de jól jönne pár tanács, vedd fel nyugodtam velem a kapcsolatot! Ha pedig Te is készítesz ilyet, akkor mindenképp oszd meg velem!

Továbbhasznosított CD-ből poháralátét

Vélemény, hozzászólás?