BLOG

Hogy lettem kiállítva a Helsinki Design Weeken?

Hihetetlen érzés ott lenni a kiállított magyar tervezők között Helsinkiben! Fazekas Fannyval a tavalyi Design Hét Budapest keretén belül működtünk először együtt. Akkor Zahorján Ivettel közösen engem is beválogattak a Fenntartható Design – a fejlődés Nyomában című kiállításukba. Ezt a koncepciót vitte most a határainkon is túlra Fazekas Fanny. 

A Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában megrendezett kiállítás (Magyar design a fenntarthatóság jegyében – Hungarian  Designers in search of sustainability) a fenntarthatóság iránt érzékeny magyar divat- és formatervezőket mutatja be. Egybegyűjti azon tervezők munkáit, akik kiemelkedően fontosnak tartják a jelen és a jövő környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásaival való szembenézést, és a fenntartható fejlődés koncepciójába illeszkedve alkotnak.

Fazekas Fanny korábban azonos tematikával szervezte meg a Fenntartható design, a fejlődés nyomábancímű kiállítást, amit a 2017-es Design Hét Budapest keretében láthatott a közönség. E két kiállítás tehát kapcsolatot teremt a finn és a magyar főváros nemzetközi design seregszemléi, valamint a finn és magyar designerek munkái között.

Biciklibelsőből szőtt táska

A Helsinkiben megvalósuló kiállítás célja, hogy segítse a feltörekvő magyar designerek nemzetközi ismertségét, és párbeszédet kezdeményezzen a fenntartható design aspektusairól finn és magyar alkotók között. A kiállítás divatszekciójában olyan magyar kortárs designerek munkái kapnak helyet, akik árnyalni kívánják az ökodivat problémakörét, elsősorban az alapanyagok felhasználási lehetőségeire, társadalmi és gazdasági szempontjaira fókuszálva. A tárgytervezési részlegben kiállított munkák szintén a fenntartható fejlődést segítő gyakorlatokra mutatnak példákat. ” – Fazekas Fanny, a kiállítás szervezője.

A kiállítómárkák és tervezők: 

Manera – studio – BudapestBotanikaUrsuslupusNES shoesVetlényi AlmaVeszprémi GabriellaRepitykePrintaTemesi ApolPressed PetsPaper Up!Fészek RészekMisija designTóvaj RoziDeme TamásPlié by AtelierMedence CsoportMalinko bagESZKAFaludi G

További információ: https://www.helsinkidesignweek.com/events/hungarian-designers-in-search-of-sustainability/

A kiállítás a JYSK Finland támogatásával jött létre.

(Fotó: Fazekas Fanny)

Vélemény, hozzászólás?