BLOG,  DIY projektek,  Upcycling

Mit kezdjünk feleslegessé vált villákkal?

Az úgy volt, hogy volt 3 villánk az irodában, amit nagyon utáltunk, mert túl kevés foka volt és mindig lecsúszott róla az étel. De a villát mégsem dobja csak úgy ki az ember a kukába, így hónapokon át csak kerülgettük. Aztán egyszer csak, amikor már nagyon elmerültem az upcycling világában végre eszembe jutott a nagyszerű megoldás amivel meg is tudok szabadulni a villáktól, és jó helyre is kerülnének majd! Azt is tudtam, hogy nagyapám fog tudni nekem majd a legjobban segíteni ebben. Nem is csalódtam a végeredményben és a mai napig hasznos és szép dísze a konyhámnak!

Szerencsére elég puha anyagból voltak a villák (többek között ezért is utáltuk őket), így puszta kézzel is meg tudtam hajlítani őket. Ezután egy sima fúróval egy- egy lyukat fúrtunk a közepükbe. Nem volt könnyű, mert az elején elcsúszkált a fúrófej a sima felületről, de meg lehetett oldani.

Tatuci vágott nekem egy kb 40 x 8 cm-es darabot egy régi raklapból, ami az udvarán hevert. Ezután smirglivel lecsiszoltuk minden oldalát, hogy később nehogy szálka menjen a kezünkbe használat során. De szerintem bármilyen fadarabot fel lehet használni erre, pl. faláda oldalát is a gyümölcsöstől például.

Kétszer is átmentünk rajta lakkal. Biztosra akartunk menni, hogy jól kezelt legyen a felület és tutira bebiztosítsuk magunkat a szálkák ellen. Az is szempont volt, hogy könnyen lehessen majd a port letörölni róla. Lakk helyett bármilyen színűre is le lehet festeni, akár mással díszíteni.

Miután jól előkészítettük az alapot már a villákat kellett felcsavarozni. Kerestünk a lyukakba passzoló csavart, és egy csavarhúzóval egyszerűen belecsavaroztuk az alapra. Azt is el tudom képzelni, hogy a villákat magukat is valamivel fel lehet díszíteni, vagy a csavar fejét színesre festeni.

Íme – ilyen lett a hamar összedobott konyhai akasztó feleslegessé vált villák továbbhasznosításával (upcycling). A falap hátára képakasztókat csavaroztunk és két szegre akasztottam fel végül a konyhámba. Azóta is nagyon szeretem és mindenki meg is csodálja!

Vélemény, hozzászólás?